İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Tıbbi Farmakoloji

Farmakoloji ilaçların insanlar, hayvan organları gibi dokular üzerindeki etkisini araştıran ve nasıl etkileşime girdiğini inceleyen bilim dalı olarak ifade edilmektedir. Tıbbi farmakoloji alanında uzmanlık alan kişiler yeni ilaçların üretilmesi hususunda çalışmalar yürütmektedir. Farmakoloji çalışmalarında insan ve hayvanlarda kullanılan her ilacın etkileri son derece önemlidir. Genel adı ile farmakoloji araştırma alanına bakıldığında hastalara doğru ilaçlar verilmesi ve zarar vermeyecek tespitlerde bulunulması üzerine kurulmuş bir disiplin olarak açıklanmaktadır. Doğru ilaçları hastalar sunmakta sorumlu olan bölümde önceleri yalnızca biyolojik açıdan kimyasal etkilerini açıklıyorken şimdilerde ise ilaçların biyolojik etkilere neden olan molekülleri üzerinde çalışma yürütmektedir.

Tıbbi farmakoloji, hücre ve moleküler biyoloji, fizyoloji, biyokimya gibi temel disiplinlerden etkilenerek sonuç ürettiği için hepsi arasında köprü kuran bilim olarak ifade edilmektedir. Çok disiplinli eğitim alan farmakologlar hormon, uyuşturucu ve kimyasal problemlerin çözüm aşamasında sorunsuz bir perspektif sunabilmektedir.

Farmakolog kimdir? Ne iş yapar?

Farmakologlar ilaç ve maddelerin insanlar ve hayvan organları üzerindeki etkilerini araştırarak yeni ilaç geliştirme konusunda çalışan kişilerdir. Tıbbi farmakoloji alanında görev alan bir kişi:

  • Hangi hastalıklar için hangi ilaçların kullanılacağına karar verir.
  • İlaçların tüm sistemler üzerindeki etkilerini deneyler yaparak araştırır.
  • Tıp doktorları ve eczacılarla beraber çalışarak ilaçların denemesini sağlar.
  • İlaçların geliştirilmesi ve yenilerinin üretilmesi hususunda çalışmalar gerçekleştirir.
  • Yiyeceklerde yer alan renklendirici maddelerin, gazların ve kimyasalların insan vücudunda ve organlarında ne gibi etkileri olduğunu laboratuarlarda araştırır.
  • Kanda bulunan ilaçların düzeyini belirler.
  • Çevre koruması anlamında önlemlerin alınmasına destek sunar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kapsamında faaliyetler yürütür.
  • Kalite yönetim sistemleri kurallarına uygun biçimde çalışır.
  • Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.

Farmakolog olmak isteyenler ne tür özelliklere sahip olmalıdır?

Farmakolog olarak görev almak isteyen kişilerin belirli özellikler taşıması gerekmektedir. Öncelikli olarak bu kişiler; akademik yeteneğe sahip ve güçlü bir belleğe sahip olmalıdır. Fen bilimlerinde kimya ve biyoloji gibi alanlarda başarılı olmaları önemlidir. Bir konuyu derinlemesine araştırma konusunda istekli ve ilgili olmalıdır. Objektif, araştırmayı seven, sabırlı kişiler tıbbi farmakoloji alanında başarılı olabilir. Yaratıcı olmaları beklenen farmakologlar genel olarak üniversitelerde, hastane ve ilaç endüstrisinde görev almaktadır. Farmakolog olabilmek için tıp fakültesi mezunu olduktan sonra TUS sınavına girerek bölüm tercihi yapılabildiği gibi eczacılık fakültesi mezunu olarak farmakoloji ana bilim dalı bulunan üniversitelerin açtığı yüksek lisans programlarına giriş yapılarak mezun olunması mümkün olmaktadır. Genel olarak değerlendirildiğinde köprü bilimi olarak ifadelendirilen tıbbi farmakoloji bilim dalı hastalıklara yönelik olarak yeni ilaç keşfini destekleyen bir bilim olarak oldukça önemlidir. Günümüzde birçok tıp mezunu bu alanı tercih ederek dünyaya yeni ilaç kazandırabilmektedir. Bu anlamda oldukça önemli olan farmakoloji alanı her geçen gün daha çok kişi tarafından benimsenen bir disiplin olarak tercih edilmektedir.