İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Tıbbi Genetik

Tıbbi Genetik Nedir?

Tıbbi genetik, genlerde meydana gelen bazı hasarlar sonucunda kalıtsal olan veya olmayan bazı hastalıkların tespit edilmesinde ve sonrasında bu durumun kişiler için ne kadar riskli olduğunun belirlenmesinde ve sonrasında gerekli önlemlerin alınmasında kullanılan bir tıp disiplinidir.

Özellikle günümüzde radyasyona ve elektronik aletlere fazlaca maruz kalınmasında ve birçok yere kurulan nükleer santrallerde meydana gelebilecek bazı kazalardan sonra kişilerin genetik yapılarının bozulmasının büyük rolü vardır. Bu nedenle bozuk olan genetik yapı gereği gibi tespit edilemezse sonraki nesillerde de açığa çıkma riski olur ve bu durumda birçok kişi bu tür hastalıklardan etkilenebilir. Bu nedenle herhangi bir genetik hasar şüphesi bulunan kişilerin muayene edilmesi ve onlara gerekli müdahalelerin yapılmasını içeren tıbbi genetik kişilere büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.

Tıbbi Genetik Hangi Hastalıklara Bakar?

Öncelikle tıbbi genetik anabilim dalı kişi bir genetik rahatsızlığa sahipse ve buna benzer bir hastalık akrabasında da varsa, kendisinde veya ailesinde erken yaşta konulan kanser tanısı varsa, doğumda vücutlarında bir anomali meydana gelenler, 35 yaş ve yukarısındayken anne adayı olan varsa, gebelik taramalarında hamileliğinde yüksek risk tanısı konan varsa, çocuk istemesine rağmen bir yıldır gebe kalamayan kişiler varsa, sperm sayısı az olan beyler varsa, iki veya daha fazla sayışa düşük yapan çiftler varsa, adetten erken kesilen varsa, yaşı gelmesine rağmen adet görmeyenler varsa, tekrarlayan ateş ve solunum yolları hastalıkları olan varsa yardımcı olabilir. Daha doğrusu bahsi geçen bu durumlar karşısında bu disiplin bir tarama yapar ve riskli görülen bir durumda müdahale eder.

Tıbbi Genetik Çalışma Alanları Nedir?

Bu disiplinin çalışma alanı insanların kromozom sayıları ve genetik yapılarıdır. İnsanların aile geçmişlerinde herhangi bir genetik hastalık olduğunda veya nükleer santral kazalarında yakın yerlerde bulunanlarda sıklıkla genetik bozukluklar görülür. Genetik bozukluklar vaktinde müdahale edilmediğinde sonraki nesilleri de ciddi şekilde etkilemektedir. Bu nedenle tıbbi genetik dalının en önemli çalışma alanları genetik rahatsızlıkların üzerinde tespit edilebildiği kromozomlardır.

Tıbbi Genetik Alanında Yeni Uygulamalar

Teknolojinin uygulandığı her alanda insanların hayatını kolaylaştırdığı su götürmez bir gerçektir. Bu durum tıbbi genetik alanı için de geçerlidir. Çünkü zaten genleri incelemek oldukça zorken bir de teknoloji yeterince gelişmemiş olursa doktorlar çok zorlanır. Ancak son zamanlarda meydana gelen gen panelleri ve genlerin sekanslanması, sonrasında yapılan analiz işlemleri meydana gelen teknolojik gelişmelerden sadece birkaçıdır. Gelişen teknolojiyle genlerin incelenmesi ve bazı noktaların daha net görünmesi olası hastalık tespiti için çok mühimdir. Bu gibi yollarla kişilerin hastalıkları erkende bulunabiliyor ve sonrasında tedavi için de daha kolay bir süreç izlenmektedir. Kısacası teknolojinin gelişmesi hem hastaların hem de doktorların işini kolaylaştırmaktadır.