İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Horlama Neden Olur?

Horlama Neden Olur? Çözümü Var mıdır?

Horlama, günümüzde birçok insanın yaşadığı uyku problemleri arasında yer almaktadır. Her horlama sorunu ciddi hastalık olduğu anlamına gelmemekle birlikte bu sorun ileri boyutlara taşındığında bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Gün içerisinde çok fazla efor sarf etme, ağır işler yapma gibi durumlar sonucu kişi gece uykusunda yorgunluktan horlayabilmektedir. Bu durum solunum yollarının kısmen kapanmasına yol açmakta ve kişi uyku esnasında nefes almakta güçlük çekmektedir. Horlama sorunu kasların gevşemesine sebep olmakla birlikte solunum yolu kısmen kapatmaktadır. Böyle bir durum olduğunda kişi güçlükle nefes almaya çalıştığı için boğazda titreme meydana gelmekte ve bu durumda horlamaya neden olmaktadır. Horlama özellikle uyku apnesi hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Tabi ki her horlama sorunu uyku apnesi hastalığının olduğunu göstermemektedir. Uyku apnesi kişinin uyku sırasında aniden solunum yollarının tıkanması yani çökmesi anlamına gelmektedir. Bu durum da horlama sorununun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Horlama sorunu sizi ve çevrenizdeki rahatsız edecek boyuta geldiğinde doktora görünümlesin de fayda vardır. Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte horlama sorununu ortadan kaldıran birçok tedavi çeşidi mevcuttur. Kişiye çevresindeki kişiler gece boyunca horladığını söyleyebilir fakat kişi kendi horlamasını duymadığı için ben horlamam diyebilir. Ama kendi horlama sesiniz çok yüksek olursa ve siz bu sese uyanırsanız uzman bir hekimden yardım almanız gerekmektedir.

Horlamaya Yol Açan Sebepler Nelerdir?

Horlama sebepleri arasında en başta aşırı yorgunluk gelmektedir. Bunun dışında boğaz veya burun yapısındaki değişiklikler, bademciklerin veya geniz etinin şişmesi, aşırı kilolu olma, alkol içmek, alerjik sebepler, soğuk algınlığı, uyuma pozisyonları, uyku ilaçları, hamilelik, yeterli düzeyde uyuyamama, kalp hastalıkları, solunum hastalıkları, yüksek tansiyon, uyku apnesi, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi sebeplerde horlamanın ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu durumların bazıları tedavi edildiği takdirde horlama sorunu da büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır. Eğer her gece ve sık sık yüksek sesle horlama sorununuz varsa bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Bunları dışında kalp çarpıntısı, uykuya dalamama, geceleri nefes almada zorluk çekme gibi durumlar söz konusu ile bunun altında başka uyku bozukluğu hastalıkları da yatıyor olabilir.

Horlama sebepleri kişinin yaşayış biçimine göre farklılık göstermektedir. Uyku apnesi bir problem yüzünden horlama sorununuz varsa uyku cihazları sayesinde geceleri horlamadan çok daha rahat uyuyabilmeniz mümkündür. Özellikle tıkayıcı uyku apnesi hastalığı solunumun birkaç saniyelik durmasını anlamına gelmektedir. Bu hastalığa ayrıca horlama sorunu da eşlik etmektedir. Sık sık horlama ile birlikte nefesin kesilmesi başka sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Firmamız bünyesinde birbirinden farklı modelleri ile dikkat çeken birçok uyku cihazı bulunmaktadır. Doktorunuz uyku cihazı reçete ettiği takdirde sizlere en uygun olan cihazı hemen temin ediyor ve yine sizlere hızlı bir şekilde ulaştırıyoruz.

Horlamada Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Horlama tedavisi aşamasına geçmeden önce bu soruna nelerin sebep olduğunun araştırılması gerekmektedir. Bazı horlamalar sadece aşırı yorgunluktan olabileceği gibi solunumun durmasına sebep olan horlamalar ise uyku apnesi hastalığının olduğunu gösterebilir. Ortada solunum sıkıntısına dair hiçbir hastalık yoksa ve horlama basit düzeyde ise kişi uyuma pozisyonunu değiştirebilir. Özellikle sırt üstü yatmak hem solunumun aniden tıkanmasına hem de horlamaya büyük ölçüde sebep olmaktadır. Bu yüzden uzmanlar özellikle yan pozisyonda yatılmasını tavsiye etmektedir. Aşırı kilo durumu varsa öncelikle bunun tedavisi edilmesi gerekmektedir. Kişi ayrıca sigara veya alkol kullanıyorsa bu ürünleri en kısa sürede bırakmalıdır.

Burun tıkanıklığı da geceleri uykuda nefes alamamaya ve horlama sebep olmaktadır. Bunun için burun hava kanallarının açık kalmasını sağlayan bantlardan yardım alınabilir. Basit sebepler dışında uyku apnesi gibi ciddi hastalıkların sebep olduğu horlama probleminde ise kişinin solunum yolları uyku sırasında çöktüğü için uyku cihazlarından destek alması gerekmektedir. Bu cihazların hangisinin kişiye uygun olduğu doktor tarafından belirlenmektedir.