İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Ventilasyon Nedir?

Ventilasyon Nedir? Ne İşe Yarar?

Ventilasyon, solunum alma sıkıntısı yaşayan hastaların kullandığı tıbbi bir cihaz olarak bilinmektedir. Bir nevi akciğer görevini üstlenen bu cihaz sayesinde solunum problemi olan hastalar çok daha nefes alabilmektedir. Hastanelerde sıklıkla kullanılan bu cihazın temel amacı; hastanın akciğerine hava vermek ve solunum görevini yerine getirmektir. Bir insanın rahat nefes alamaması beraberinde başka sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Ayrıca kişinin yaşam kalitesi de büyük ölçüde azalmaktadır. Solunum problemi yaşayan hastalar için bu cihaz hayat kurtarıcı gibidir. Respiratör veya ventilatör de denilen bu cihaz sayesinde nefes darlığı çeken hastalar çok daha rahat nefes alıp verebilmektedir.

Vantilatörden türeyen ventilasyon kelimesi, solunum problemi yaşayan hastalar için adeta yaşamsal fonksiyon görevini üstlenmektedir. Yoğun bakım ünitelerinde de sıklıkla kullanılan bu cihaz, solunum sıkıntısı yaşayan her hasta için son derece önemlidir. Hastanın durumuna göre ev tipi taşınabilir ventilasyon görevini yapan cihazlarda bulunmaktadır. Yoğun bakımda solunum tedavisi gören hastaların kalan tedavi sürecini evde geçirmeleri için bu cihazlardan destek alınmaktadır. Günümüzde birçok farklı modelleri olan bulunan bu cihazlar, firmamız tarafından siz değerli hastalarımıza hızlı bir şekilde temin edilmektedir. Kullanımı son derece rahat olan bu cihazlar sayesinde hasta evinde çok daha rahat bir şekilde nefes alabilmekte ve yaşam kalitesini daha iyi düzeye getirebilmektedir.

Ventilasyon Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?

Ventilasyon, solunum sıkıntısına sebep olan birçok hastalığın tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bu cihaz bir maske yardımı ile kullanılmaktadır. Maskeler hastanın ağız ve burun bölümünü kapatacak şekilde seçilmelidir. Maskelerin hastaların yüzüne uygun olması da son derece önemlidir. Solunum cihazları, nefes darlığı çeken kişilerde kullanılmakla birlikte ileri derece akciğer rahatsızlıkları olan, solunum yetmezliği olan kişilerde de kullanılmaktadır. Hafif dereceli olan hastalarda kısa süreli kullanımı uygunken daha ağır durumlardaki hastalarda ise bir ömür boyu kullanılması gerekebilmektedir. Bunun için de ev tipi solunum cihazları tercih edilmektedir. Bu cihazların kullanımı doktor tarafından hasta ve hasta yakınlarına ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.

Amaç nefes problemi yaşayan hastaların daha rahat nefes alabilmesini sağlamaktır. Ventilasyon tedavisi ile birlikte solunum sıkıntısı yaşayan hastalar rahat nefes almaya başlar ve hayat kaliteleri de artar. Hastanın oksijen ihtiyacına göre ne kadar oksijen verilip verilmeyeceği doktorlar tarafından belirlenmektedir. Daha ağır vakalarda ise hastalar hastaneye yatmakta ve yoğun bakım bölümünde tedavi görmektedir. Hiçbir şekilde kendi başına nefes alamayan hastalarda cihaz kullanımı daha büyük önem taşımaktadır. Sitemizde birbirinden farklı özelikleri ve modelleri ile öne çıkan birçok ventilasyon cihazı bulunmaktadır. Hasta için en uygun olan cihazı seçmek oldukça önemlidir.

Ventilasyon Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde solunum sıkıntısı çeken ama durumu çok ağır olmayan hastalara ventilasyon tedavisi uygulanmaktadır. Bu cihazların kullanımı hastanın durumuna göre değişmektedir. Ventilasyon çeşitleri non-invaziv mekanik ve invaziv mekanik olmak üzere toplam iki çeşitten oluşmaktadır. Non-invaziv mekanik cihazlar daha çok solunum probleminde ciddi sıkıntısı olmayan hastalar için tercih edilmektedir. Hastaya bir maske aracılığı ile oksijen verilir ve yeterli kadar oksijen alması sağlanır. Durumu çok ciddi olmayan hastalarda bu tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem özellikle kendi kendine nefes alabilen hastalarda, bilinci açık olan hastalarda, yutma yetisi çalışan hastalarda sıklıkla uygulanmaktadır. Mekanik ventilasyon uygulaması bir nevi suni akciğer görevini görmektedir diyebiliriz.

Mekanik ventilasyon metotları da kendi içerisinde üç gruba ayrılmaktadır. Yüksek frekanslı, pozitif ve negatif basınçlı metotlardır. Negatif basınçlı metottaki amaç hastanın daha rahat nefes alabilmesini amaçlamaktadır. Bu metot bir nevi yapay akciğer görevini üstlenmektedir. Pozitif basınçlı metotta ise hastanın hava yollarına maske veya tüp yardımı ile yüksek basınç uygulanmaktadır. Yüksek frekanslı metot ise hastaya burundan verilen hava akımıdır. Ventilasyon çeşitleri sayesinde solunum problemi olan hastalar tekrardan rahat bir şekilde nefes alabilmektedir.