Adli soruşturmalar ve yargı süreçlerinde ki olayların çözülmesi için bilirkişiler ile birlikte hizmet veren uzman doktorlardır. Hukuk ve tıp olaylarının kesiştiği konularda devreye giren bilirkişiler adli tıp uzmanları ile birlikte çalışarak olaylara çözümler getirmektedir. Genelde adli tıp denildiğinde akla ilk gelen otopsi olsa da aslında birçok farklı çalışma alanı bulunmaktadır.
Adli Tıp Hizmet Alanları
Adli tıp bilimi özellikle Türkiye'de çok geniş bir çalışma alanını kapsamaktadır. Adli soruşturma kapsamına giren bütün tıbbı olaylarla adli tıp birimi ilgilenmektedir.
- Adli patoloji
- Ölüm şekli, nedeni ve zamanı
- Dış etkenin nitelikleri, cinsi ve ölüm düzeyi
- Adli Toksikoloji
- Silah İncelemesi
- Balistik
- Maddelerin cinsi, miktarı ve etkisi
- Adli Antropoloji
- Adli Seroloji
- Adli Diş Hekimliği
- Klinik Adli Tıp
- Yaralanmalar
- Yaralanmayı meydana getiren cisimlerin tespiti
- Atış Mesafesi
- Cinsel Saldırılar
- Adli Psikiyatri
- Belge İncelemeleri
- Leke vb. delillerin tipi ve kimliklendirilmesi
- Otopsi
- Çeşitli saldırılar, şiddet
- Zehirlenmeler
Adli Tıpta Otopsi
Ülkemizde çok yetersiz sayıda bulunan adli tıp uzmanlarının otopsi yapabilmesi için tıp fakültesi mezunu hekim olmaları zorunludur. Ancak ülkemizde yetersizlikten dolayı çoğu zaman tıp fakültesi mezunu olmayan uzmanlar tarafından otopsiler yapılmaktadır. Böyle durumlarda genellikle birçok hata meydana gelen otopsilerde çoğu kez mezarın tekrar açılması gibi problemler ile karşı karşıya kalınmaktadır. Otopsi basit bir cerrahi operasyon olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu çok büyük bir yanlıştır.
Otopsi, en önemli ve ciddi ameliyatlar sınıfında yer almaktadır. Otopsi uzmanlar tarafından yapılmadığında yanlış değerlendirmelere ve delillerin ortadan yok edilmesine yol açmaktadır. Otopsi en önemli inceleme alanlarından biridir. Doğru şekilde otopsi uzmanı tarafından olay yerinden itibaren bütün laboratuvar incelemeleri de dahil her konuyla ilgilenilerek kapsamlı ve dikkatli yapılması gereken bir işlemdir.
Ölen kişinin olay yerinde bulunduğu durum, üzerindeki kıyafetler, olay yerinden ve ölen kişiden toplanması gereken deliller, ölen kişinin komple muayenesi, organ ağırlıkları, renkleri ve özellikleri gibi detayların laboratuvarda kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Adli tıp uzmanı bu detayları kaçırdıysa ve önem vermediyse, alması gereken örnekleri almadıysa ya da eksik aldıysa net bir teşhis konulamayıp, birçok problem ortaya çıkabilmektedir.
Yaralanma, ölüm ve ya hukuki ihtilafla sonuçlanmış olan soruşturmaların netleşmesi ve doğru tespit edilmesini sağlamak için adli tıp uzmanları tarafından şüpheli, katil, kurban ve olaydan etkilenen kişilerin araştırılması ve gerekli işlemlerin yapılması sağlanır. Olayların boyutuna ve özelliklerine göre tek kişi veya ekip halinde çalışmalara ihtiyaç duyulan adli tıp soruşturmalarında, adli tıp uzmanlarının hazırlayacağı raporlar ve incelemeler olayların çözülmesi için büyük önem taşımaktadır.