Çocuklar ailenin ve toplumun en değerli varlıklarıdır. Sağlıklı beden ve ruhla yetişip büyümeleri ebeveynlerin en büyük istekleridir. Bundan dolayı her durumda çocukların sağlıklarına dikkat etmeye özen gösterirler. Çocuklar olabildiğince hastalık, mikrop ve bakterilerden korunmaya çalışılır fakat yine de hastane ihtiyacı olmaktadır. Çocuklar dertlerini tam olarak anlamadıkları ve anlatamadıklarından dolayı hastanelerin çocuk acil bölümlerine önem verilmektedir. Tatlı dilli, titiz ve dikkatli çalışan, çocukların dilinden anlayabilen, gerekli tahlilleri yapmada ikna kabiliyeti yüksek, en önemlisi de alanında uzman doktorların bulunduğu bölümde 16 yaşına kadar gelen tüm hastalar çocuk sayılarak bu bölüme alınmaktadır. Acil olarak getirilen çocukların neyinin olduğunun öğrenilmesi en önemli adım olup anne babanın yardımı ile sağlanmaya çalışılır.
Acil servise kabulde çocuklarla,
- Sakin ve yumuşak ses tonu ile iletişim kurulmalı
- Çocuğa duyguları sorulmalı ve anlattıkları dinlenmeli
- İçinde bulunduğu hastalık halinin anlaşıldığı fark ettirilmeli
- Göz teması kurulmalı
- Gülümsenmeli
- Hastalık durumu çocuğa yaş seviyesine göre anlatılmalıdır.
Çocuk Acil Muayene İşleyişi
Çocuk acillerde kapı doktoru adı verilen gelen hastayı ilk olarak değerlendirdikten sonra diğer kliniklere yönlendiren bir birim bulunmaktadır. Kapı doktoru çocuktaki ağrı, sancı veya görünen, görünmeyen bütün bulguları değerlendirerek yönlendirmede bulunur. Gelen çocukların yönlendirildiği klinikler şunlardır:
- Genel Poliklinik
- Çocuk Acil Polikliniği
- Enfeksiyon Polikliniği
- İshal Merkezi ve Adölesan Poliklinik
Çocuk durumuna göre bu polikliniklerden birine yönlendirilerek sıra verilir. Amacı en doğru tanıyı koymak ve çocukları en iyi şekilde tedavi ederek sağlıklarına kavuşturmak olan Çocuk Acil Poliklinikleri kesintisiz 24 saat açık ve hizmet vermektedir. Çocuk acillerde her vardiyada en az iki doktor bulunmaktadır. Bu doktorlar 8’er saatlik vardiyalarla çalışmaktadır. Acillerde hasta yoğunluğu genellikle hafta sonları ve hafta içi 17.00 ile 24.00 saatleri arasında fazla olduğundan doktor sayısı artırılmaktadır.
Çocuk Acilde Yapılan İşlemler ve Müdahaleler
Çocuk acile gelen tüm hastalar, 24 saat boyunca her türlü muayene, tetkik, danışmanlık ve müdahale için kabul edilmektedir. Gerekli polikliniklerde danışmalar durumun aciliyetine ve önemine göre değişmekle birlikte ortalama yarım saat kadar sürmektedir. Çocuk acil servisinde;
- Hasta Muayene odaları
- Hasta İzlem Bölümü
- Yanık odası
- Alçı odası
- Cerrahi odası olmak üzere çeşitli odalar bulunmaktadır.
Çocuk Acil servisinde yapılan müdahaleler;
- Serum iğne gibi intravenöz ve oral sıvı tedavileri
- Kan ve plazma desteği
- Oksijen ve buhar uygulamaları
- Medikal tedaviler
- Hasta monitorizasyonu
- Dikiş atılması
- Alçı ve atel
- Pansuman hizmetleri verilmektedir.
Doktor muayenesinden sonra tahlil ve tetkik yaptırılması gerektiğinde Çocuk Acil Biyokimya Bölümü’ne gidilmesi gerekmektedir. Çocuk acil Biyokimya Bölümü’nde ise;
- Tam kan sayımı
- Biyokimya
- Kan gazı
- İdrar ve gaita tetkikleri ve daha birçok tetkik hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak hastanın işleri kolaylaştırılmaktadır.