Bebeklerin anne karnında kalp gelişimleri ilk üç ay süresinde tamamlanmaktadır. Bu sırada oluşacak olan sorunlar kalbin gelişimini engellemek sureti ile odacıkları arasında delik oluşumuna, kapak daralmalarına veya yetersizliklere neden olabilmektedir. Gelişme sürecinde anne karnındaki bebeğin normalden farklı gelişimine doğumsal kalp hastalığı adı verilmektedir. Tüm bu rahatsızlıklar doğum sonrasında ortalama bir yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır. Yanı sıra bazı kalp hastalıkları doğumla ilgili olsa dahi daha sonraki yıllarda ortaya çıkabilmektedir. Bu tür rahatsızlıklar sonradan oluşan kalp rahatsızlıkları olarak adlandırılmaktadır. Çocuk kardiyolojisi iki tür için de tedavi yöntemleri sunmaktadır. Ayrıca iki hastalık grubunda da ritim bozuklukları meydana gelmektedir.
Kalp Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Doğumsal olarak meydana gelen kalp hastalıklarında morarmalar, sürekli nefes alıp verme, kalp hızının artması, solunum yolu enfeksiyonları, kilo alma sorunu, gelişmede sorun yaşama, çabuk yorulma, göğüs ağrısı, gelişim bozukluğu, egzersiz yapma güçlüğü bulgular arasında yer almaktadır. Doğumsal kalp hastalıklarının geneline bakıldığında rahatsız edici sonuçlarla karşılaşılmamaktadır. Yapılan rutin muayeneler sonucunda çocukta duyulan üfürümün kalp rahatsızlığı şüphesi uyandırması söz konusu olmaktadır. Bu noktada çocuk doktoru ilgili hastayı çocuk kardiyolojisi uzman hekimine yönlendirmektedir. Bir diğer tür olan sonradan gelişen kalp rahatsızlıklarında ise benzer belirtiler söz konusu olmaktadır. Sonrasında ortaya çıkan kalp hastalıkları metabolik ve sistemik hastalıklara eşlik ederek ortaya çıkabilmektedir.
Doğuştan var olan kalp hastalıkları süreç içerisinde kendiliğinden düzelebilmektedir. Kulakçık ve karıncık arasında yer alan deliklerin zaman içerisinde kendini onarması mümkündür ancak mutlaka takip altına alınmalı ve çocuk kardiyolojisi uzman hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Doğan her çocuktan birinde doğuştan kalp hastalığı riski söz konusu olmaktadır. Bu etkiler genetik ve çevresel etkilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Çocuklarda ortaya çıkan kalp hastalıklarının tanısı ve tedavisi oldukça önemli olmaktadır. Bu noktada en etkili yöntem ise ekokardiyografi olarak belirtilmektedir.
Kalp hastalıklarında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Özellikle doğuştan gelen kalp hastalıklarında alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bununla beraber olarak alınacak önlemler aynı olmaktadır. Enfeksiyonlara karşı korunma sağlanması için antibiyotik alınması gerekmektedir. Aktivitede herhangi bir kısıtlama olmasına gerek olmadan aksine psikolojik açıdan desteklemek amacı ile çocuğun aktivite ile desteklenmesi önerilmektedir. Ancak bazı durumlarda çocuğun aşırı efor sarf edecek aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. Alınacak bütün önlemler hastalığın şiddetine yönelik olarak belirlenmektedir. Doğuştan kalp hastası olan çocukların tüm aşıları sağlıklı çocuklar gibi yaptırılmalıdır. Yanı sıra gerektiği durumlarda koruyucu ek aşıların da yapılması önerilmektedir. Beslenme biçiminde ise herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Sağlıklı çocuklar gibi beslenmeleri mümkündür. Kilo alma güçlüğü çeken çocuklarda ek gıda takviyesi yapılması önerilmektedir. Hayatlarının tüm alanlarında normal aktivitelerine devam etmeleri mümkün olan çocukların merdiven çıkmaması, giriş sınıfında eğitim görmesi ve beden eğitimi derslerine katılmaması gibi önlemlerle sağlıklı kalmaları mümkün olmaktadır. En önemli detay ise çocukların düzenli olarak çocuk kardiyolojisi uzman hekimi kontrolünde olmasıdır.