Onkolojinin genellikle kanser ve türevlerini incelediğini göz önüne alarak çocuk onkoloji gibi bir bölümün de yine bu tür rahatsızlıklarla ilgilendiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bu bölümün en çok lösemi hastalığıyla savaştığı da bilinen bir gerçektir. Üstelik adından da belli olduğu üzere sadece 18 yaş altı çocuklarla ayakta ya da yatan hasta sınıflarına göre ilgilenmektedirler.
Çocuk Onkoloji Baktığı Hastalıklar
Yukarıda kanser diyerek bir genelleme yaptığımız rahatsızlıklara yakından bakacak olursak çocuk onkoloji
- Kemik tümörleri
- Lenfadenopati
- Sinir sistemi tümörleri
- Karaciğer kanserleri
- Beyin tümörleri
- Lenfoma
- Retinoblastom
- Konjenital anomaliler
- Histiositozlar
- Nöroblastom
- Hemanjiom ve vasküler malformasyon
- Yumuşak doku sarkomları
- Üreme hücreli tümörler
- Wilms tümörü
- Çocukluk çağındaki diğer tümörler
- Tümör riski taşıyabilen diğer hastalıklar
Çocuk Onkoloji Ne Zaman Başvurmak Gerekir?
Kanser hastalığı her zaman zorlu ve uzun bir süreci yanında getirmektedir. Bu sebeple de çocukların bir an önce tedavi alması ve bu tedavi sırasında morallerinin yüksek tutulması gerekmektedir. O halde hem psikolojik hem de sosyal yönden hem ebeveynler hem de çocukları desteklenmeli ve onlara özel ilgi gösterilmelidir.
Öte yandan çocuklarınızdaki sağlık ve diğer sorunları sürekli incelemelisiniz. Çünkü kanser gibi bir hastalık ilk aşamalarda belirti vermeyip sinsice ilerleyebilmektedir. Ancak ilerleyen aşamalar da artık geç sayılabilinmektedir. Bu durumda aşağıdaki belirtileri gördüğünüz anda hemen bir çocuk onkoloji bölüm doktoruna görünmelisiniz.
- Çocuğunuz diğer çocuklara nazaran çok daha erken yoruluyorsa ve hatta bunu da halsizlik ve bitkinlik gibi şikayetler izliyorsa
- Diş etlerinde kanama meydana geliyorsa ve çürük oluşumu hız kazanmışsa
- Burnu sürekli olarak kanıyorsa
- Cildinde kanamalarla birlikte tekrarlayan yaralar oluşuyorsa
- Normal bir şekilde beslenmesine rağmen özellikle son altı aylık dönemde kilosunun en az %10’u kaybetmişse
- Baş ağrısı çekiyorsa
- Midesi bulanıyor ve olur olmadık zamanlarda kusmaya başlıyorsa
- Ateşi sürekli olarak yükseliyorsa
- Vücudunun karın ve boyun gibi bölgelerinde şişlikler oluşmaya başlamışsa
- Eklem ya da kemikleri uzun süreli ağrı yapıyorsa
- Lökokori de denilen kedigözü durumu oluşmuşsa hiç beklemeden en yakın hastaneye gitmelisiniz.
Ayrıca saydığımız bu belirtilerden çocuğunuzda en az birinin görülmesi de her zaman bir çocuk onkoloji müdahalesi gerektirmeyebilir. Çünkü her çocuk gelişim çağında belli başlı problemler yaşayabilmektedir. Örneğin, boynunda şişliklerin oluşması doğrudan kanser riski taşımamaktadır. Zaten bu şikayet ile hastaneye gittiğinizde önce üst solunum yolu enfeksiyonunun olup olmadığı incelenecektir. Çünkü kanser adı bile kötü olan bir hastalıktır ve daha ilk muayenede kimse çocuğunuz için bu teşhisi koymak istemeyecektir. O halde önce ilaçlı bir tedavi sürecini takip edilecek ve bundan sonrası için lösemi ya da lenfoma gibi tanıların araştırılmasına başlanmalıdır. Kaldı ki çocuğunuzun vücudu antibiyotiklere olumlu cevap verdiğinde bu hastalık riskleri söz konusu dahi edilmeyecektir.