İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Kan şekeri yüksekliğinin belli bir oranı geçmesi ile ortaya çıkan, tehlikeli ve hayatı yönde ciddi manada olumsuz sonuçları olabilen rahatsızlıklara Diyabet (Şeker Hastalığı) denilir. Kan şekerini yüksekliği iken oluşan tablodur. Tip 1 ve 2 diyabet olarak iki kısımda incelenir. Öncelikle Tip 2 diyabet kilo fazlalığı nedeniyle ortaya çıkan, insülin yetersizliğinin ortaya çıktığı ve kan şekerinin fazladan yükseldiği durumlardır, günümüzde hastaların hemen hemen yüzde 95 kadar olan kısmı Tip 2 kısımda incelenir.

Tip 1 diyabet ise çok daha nadir görülmektedir. Vücut pankreasta bulunan beta hücrelerini düşman veya yabancı hücre gibi algılamaktadır. Bu algı sonucu olarak bağışıklık sistemi beta hücrelerini bertaraf ettiğinden hücreler işlevsiz duruma düşmektedir. Bunun sonucu olarak vücudumuzda hiç insülin kalmaması ile sonuçlanan bu süreç ile Tip 1 diyabet meydana gelmektedir. Vücudun kendinden olan yapıyı bir yanlışlık sonucu olarak ortadan kaldırması sonucu olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Genel içerisinde yaygın değildir. Her iki türde toplumumuzda genel olarak genetik faktörler neticesinde ortaya çıkmakta olan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bununla beraber beslenme eksikliği ve yanlışlığı, kilo alma gibi nedenlerde bu hastalığı tetiklemektedir.

Tip 1 diyabet hastalarında vücutta hiçbir şekilde insülin üretilemezken, tip 2 diyabette ise vücutta halen bir kısım insülin üretimi devam eder. Ancak vücudun ihtiyacını karşılamaya yetmemektedir. Diyabet (Şeker Hastalığı) tanısı ise laboratuvar testleri ile ortaya çıkan hastalığın birtakım belirtileri de bulunur. Tip 1 diyabet genelde kendini daha net ve derinden hissettirir. Hızlı ve ani kilo kaybı, çok susama ve şu kaybı hissi oluşumu, sık idrar çıkma, halsizlik ve yorgunluk halinde olma, bulanık görme gibi daha net belirtiler ile ortaya çıkar. Tip 2 diyabet ise hastaların genelde belirti sahibi olmadan ancak laboratuvar testleri ile anlaşılan bir türdür. Ayrıca acı bir tablo olarak bilinse de şu durum birgerçektir. Tip 2 diyabet hastalarının ancak yarısı hastalıklarının farkındadır. Bu da hastalığın tedavisi için büyük bir dezavantaj oluşturur.

Tip 1 Diyabet Tedavisi

Tip 1 diyabet hastalarında eksik olan insülin hormonu yerine konularak tedavi yöntemi izlenir. Su anda mevcut imkanlar içinde kan şekeri olması gereken düzeye getirilir. Tip 1 diyabetin tamamen ortadan kaldırılması maalesef mümkün değildir. Kan şekerinin düzenli kontrolü ile sağlıklı birey seviyesine getirilmesi mümkün olmaktadır. Diyabet (Şeker Hastalığı) türü olan tip 1 tedavisi tamamen mümkün olmazken mevcut imkanlarla normal seviyeye getirecek takviye seklinde tedavi devam eder.

Diyabet ve Hamilelik

Hamilelik süreci içinde olan her 7 anneden birinde gestayonel diyabet denilen hamilelik diyabetli görülür. Doğan çocuklara diyabet (Şeker Hastası) olmaları ilerleyen donemler için daha muhtemeldir. Sağlıklı beslenme ve kilo almamaları gereklidir. Bin kişilerin egzersize önem vererek dönemsel olarak sıklıkla glikoz ölçümü yaptırmaları gerekir.