İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Endoskopi

Ağızdan girilerek yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağının incelenmesi endoskopi işlemidir. Bu çok basit bir yöntemdir ve hasta uygulanan sedasyon sayesinde yapılan işlemi hissetmez. Uygulama esnasında problemin olduğu organ ayrıntılı bir şekilde incelenerek, şüpheli durumlarda biyopsi alınır.

Endoskopi Neden ve Hangi Durumlarda Yapılır?

İlaç tedavisine yanıt vermeyen midenin sıkıntı vermeye devam etmesi üzerine endoskopi yöntemine başvurulur. Endoskopi tedavi değil, tarama yöntemidir. Boyu yaklaşık bir metre, eni ise bir parmak kalınlığında olan ucunda kamera bulunan hortum şeklinde bir cihazdır. Bu cihazın kullanımında hastanın mide ile ilgili şikayetlerinin devam etmesine gerek yoktur. Özellikle 65 yaş sonrasında mutlaka mideye bakılması gerekmektedir. Bazı ülkelerde ise, endoskopi işlemi belirli yaşlara ulaşıldığında zorunlu hale getirilmiştir. Mide kanseri riski bu işlemin yapılmasında en büyük etkendir. Japonya’da bu riski gözeterek endoskopi zorunluluğunu getirmiştir. Midenin verdiği rahatsızlık yemek yedikten sonra ağrının azalması veya artması şeklinde kendini gösterebilir. Özellikle karnın üst kısmında oluşan bu ağrı hafif ağrılar ile başlayıp şiddetini günden güne arttırabilir.

Ağrı ve sancıların artması ile birlikte yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağı risk grubuna girmektedir. Bu nedenle endoskopi yöntemine başvurulur. Mide yanması, ağza sık sık acı su gelmesi, mide ekşimesi, mide hazımsızlığı şikayeti olan ve yutma güçlüğü yaşayan hastalarda uzmanların tavsiyesi endoskopidir. Risk grubunda olan bu hastalarda gizli kanama veya görünür kanamalar meydana gelebilir. Özellikle 40 ila 45 yaşa ulaşmış hastalar bu konuda dikkat edilmesi gerekenlerdir. Olası bir kanser riskine karşı bu yaş grubundaki hastaların mutlaka endoskopi işlemi yaptırması gerekmektedir. Gerekirse biyopsi alınır ve erken tanı konularak hastalığın tedavisine başlanır. Mide ağrılarınızı hafife almayıp mutlaka bir uzman doktora başvurmanız ve endoskopi yaptırmanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Endoskopi Nasıl Uygulanır?

Endoskopi işlemi anlatıldığında biraz ürkütücü gelebilir. Bu nedenle birçok vatandaş bu işlemin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Endoskopi olan hastaların hangi aşamalardan geçtiği ve bu işlemi hissedip hissetmedikleri sorulmaktadır. Endoskopi işleminin uygulanabilmesi için öncelikle 7-12 saat aralığında hastanın aç olması gerekmektedir. aç olan hasta sedyeye oturtularak, lokal anestezi işlemine başlanır. Bu anestezi diş doktorlarının kullandığı ürünler ile aynıdır. Dil kökü ve küçük dil bölgesine uygulanır. Daha iyi durumda olan hastalar için uygulanan bir yöntemdir. Fakat hasta lokal anestezi uygulanmayacak durumda ise, genel anestezi yöntemine de başvurulabilir. Yapılan anestetik işlem sayesinde hasta endoskopi işlemini hissetmeyecektir.

Anestezi işlemi uygulandıktan sonra hasta sol tarafına doğru 90 derece döndürülür. Hastanın dişlerini sıkmaması ve dişlerini korumak için dişlik takılır. Endoskopi için hazır hale gelen hastanın ağzından girilerek midesine doğru ilerlemeye başlanır. Elbette bu işlem esnasında hastada ara ara öğürmeler gözlemlenebilir. İşlem sonrasında bir acı hissetmeyen hastanın, eğer bir problemi varsa, yapılan bu tarama işlemi teşhis koyma da oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu işlem birkaç dakikalık bir tarama yöntemidir. Endoskopi işlemi bittikten sonra birkaç saat hiçbir gıda tüketilmemelidir. Vücut 2 saat sonra normal yaşamına dönecektir.