İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Neonatoloji

Neonatoloji Nedir?

Yeni doğan bebeklerin bakımı ve doğum sonrası oluşan hastalıkların incelendiği ve tedavi edildiği tıp alanına Neonatoloji denir. Aslında bu bölüm çocuk hastalıklarının yan dalı olarak hizmet vermektedir. Neonatoloji bölümü için önce çocuk hastalıkları alanında uzmanlığın olması gerekmektedir.

Doğum sırasında ve sonrasında bazen bebekler farklı rahatsızlıklar yaşayabilmektedir. Doğum sırasında yaşanan sıkıntıların etkisi veya sonrasında gelişen komplikasyonlar bebeğin sağlık durumunu olumsuz etkileyecek sebepleri yaratabilmektedir. Neonatoloji bölümünde hizmet veren uzmanlar yeni doğmuş olan bebeğin tüm kontrollerini yaparak her hangi bir sorun ile karşılaşılması durumunda gerekli girişimleri yapmaktadır. Bu sayede geç kalınmadan gerekli müdahaleler yapılabilmektedir.

Özellikle bebeklerin yoğun bakım süreci oluşmasında Neonatoloji bölümü tamamen iyileşme sağlanana kadar gerekli tetkiklerin ve tedavilerin uygulanmasını sağlar.

Neonatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Bebeğin hemen müdahale gerektiren bir rahatsızlığı olup olmadığına bakılır. Bebek düzgün nefes alabiliyor mu veya ağlarken normal ağlıyor mu? Sonra bebeğin gebelik sırasında bir rahatsızlık teşhisi var mı öğrenilir. Beslenme ile alakalı bir sorun yaşanıp yaşanmadığına bakılır. Sarılık, enfeksiyon, inmemiş testisler, kalça çıkıklığı, ısınma sorunu, prematüre apnesi, anemi, gaz problemleri gibi rahatsızlıklara bakar. Neonatoloji bölümü bu durumlardan birini tespit etmiş ise eğer hemen gerekli tedavilerin başlanması sağlanır. Bebek için yoğun bakım gerekli mi veya kuvözde kalması gerekiyor mu karar verilir.

Bebek üzerinde yapılan fiziki muayene sırasında inmemiş testis veya kalça çıkıklığı teşhisi yapılmış ise Neonatoloji bölümü gerekli bölüm ve uzmanlar ile temasa geçerek hastanın tedavi sürecinin başlamasına yardımcı olmaktadır. Neonatoloji bölümü cerrahi müdahale yapmamaktadır. Bunun dışında tüm tedaviler yapılabilinmektedir.

Neonatoloji Çalışma Alanları Nelerdir?

Bebeğin doğumuyla birlikte Neonatoloji bölümü ve uzmanları hemen çalışmaya başlamaktadır. İlk olarak çalışma alanları;

  • Erken doğum,
  • Fiziki olarak ilk kontrollerin yapılması,
  • Solunumun düzenli olup olmadığının kontrolü,
  • Ağlamada her hangi bir sorun olup olmadığı,
  • Bebeğin beslenme durumu,
  • Nörolojik kontroller,
  • Kan sorunları,
  • Akciğer sorunları,
  • Sarılık,
  • Enfeksiyondur.

Ayrıca bebeğin doğumundan hemen sonra yapılması gereken Hepatit B aşısı yine Neonatoloji bölümü tarafından yapılmaktadır. Bebeğin iyileşme süreci yakından takip edilir ve taburcu olana kadar tüm tedavilerin eksiksiz uygulanarak ailesine gerekli bilgilendirilmeler yapılarak ve bebeğin durumu 12 saatten fazla stabil ise taburculuk işlemlerine başlanır.

Neonatoloji Alanında Yeni Uygulamalar

Tıp dünyası her geçen gün gelişmeye hız kesmeden devam etmektedir. Neonatoloji alanında da özellikle yeni doğan ve akciğer gelişimin tamamlamamış bebekler için klinik araştırmalar hali hazırda devam etmektedir. Yeni doğan bebeklerin solum sıkıntısı veya durması nedeni ile kaybedilmesinin önüne geçilmesine yönelik çalışmalar ile gelecekte bu nedenden dolayı bebek kayıplarının yaşanmaması hedeflenmektedir. Diğer bir yönden de özellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören bebekler işçin çok daha modern ve teknolojik aletlerin kullanılmasına devam edilmektedir. Dünyaya gelen her bebeğin yaşama hakkını korumak için Neonatoloji alanında uzman hekimlerin çalışmaları ve araştırmaları devam etmektedir.