Nükleer Tıp Nedir?
Nükleer tıp çok sayıda hastalığın tanı ve tedavisi için radyoaktif maddelerin kullanıldığı tıp alanıdır. Nükleer tıp organ fonksiyonlarını değerlendirebilmek için özel radyoaktif maddeleri kullanır. Hastalıkların erken teşhis edilmesi ve hızla tedavi sürecine geçilmesini sağlar. Özellikle nöroloji, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve onkoloji bölümleri için sıklıkla Nükleer tıp uygulamalarından faydalanılmaktadır. Hastalara verilen radyo aktif maddelerin ve gelişmiş cihazların yardımı ile kemik. Doku ve organların görüntülenmesi sağlanmaktadır.
Hastalara Nükleer tıp uygulamaları için verilen ilaçlar damar yolu ile enjekte edilerek veya ağız yolu ile verilmektedir. Bu bölüm sayesinde doku ve organlardaki tümör vb. tespit edilerek yok olması için gerekli tedaviler yapılmaktadır.
Hastalara verilen radyoaktif maddeler ilgili dokular ile bağlanarak gama ışınlarının yayılmasını sağlar ve bu sayede cihazlar sorunlu bölgeyi çok daha net görüntüleyerek doğru teşhisin konulmasına yardımcı olur. Son teknolojik cihazlar ile hizmet veren bölümde özellikle kanserli dokuların, nörolojik bozuklukların, kalp hastalıklarının, endokrin ve gastrointestinal sorunlar hemen tespit edilmektedir.
Nükleer Tıp Hangi Hastalıklara Bakar?
Hastaların Nükleer tıp bölümünde aldıkları ilaçlar ile özel kameralar ile çalışan cihazlar ile detaylı görüntülemeleri yapılmaktadır. Farklı bölümlerden çok fazla hastalığın teşhisi bu bölümde kolaylıkla yapılmaktadır.
- Kalp hastalıkları: hiper tansiyonun nedenlerinin bulunması, kroner arter tanısı, bypass uygulamaları sonrasında hastaların durum değerlendirmesi için nükleer tıptan faydalanılmaktadır.
- Akciğer hastalıkları: Özellikle emboli ile alakalı değerlendirmeler için görüntüleme yapılmaktadır.
- Böbrek ile ilgili hastalıklar: Böbrek enfeksiyonları, idrar yolu tıkanıkları ve böbreklerde idrar kaçırma sorunları için ortak çalışma yapılmaktadır.
- Onkolojik hastalıklar: tümör olduğu düşünülen hastaların görüntülemeleri yapılarak yerinin tespiti, büyüklüğü, hangi evrede olduğu, başka organlara yayılım gösterip göstermediği ve kemiklerde oluşan kanser için ağrıların azalmasına yönelik işlemler nükleer tıp yardımı ile yapılmaktadır.
- Nörolojik hastalıklar: boyun, beyin ve damarların görüntülenmesi, Pankrison, Demans, felç, epilepsi, epilepsi için uygulanan cerrahi müdahale sonrasındaki gelişmelerin takibi için gerekli görüntülemeler yapılır.
- Ortopedik hastalıklar: Özellikle gizli kırıklar ve kemik enfeksiyonlarının doğru saptanmasını sağlar.
- Safra kesesi, bağırsak kanamaları, yemek borusu ve mide rahatsızlıkları, guatr, tükürük bezleri ve gizli enfeksiyonların saptanması için gerekli tüm çalışmalar nükleer tıp ile yapılmaktadır.
Nükleer Tıp Çalışma Alanları
Hastaların tedavisinde çok daha iyi yol almak için Nükleer tıp hemen hemen tüm bölümler ile ortak çalışma yürütmektedir. Özellikle çalışma alanları;
- Onkoloji
- Kardiyoloji
- Kalp damar cerrahisi
- Nöroloji
- Ortopedi
- Dâhiliyedir.
Nükleer Tıp Alanında Yeni Uygulamalar
Hastalıkların yeni tedavi yöntemleri için tıp dünyası çalışmalarına devam etmektedir. Nükleer tıp alanında ise görüntüleme yapan cihazlar üzerinde ve hastalara verilen radyoaktif maddelerin üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Özellikle radyoaktif maddelerin hastalara etkisi ve cihazlarda çok daha iyi görüntüleme sağlanması amacı ile farklı klinik çalışmalar devam etmektedir. Hastalara erken tanı konması adına büyük rol oynayan nükleer tıp bölümüm için ülkemizde ve dünyada hekimler gerekli tüm çalışmaları yürütmektedir.