İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Odiyometri

Odiyometri Nedir?

İşitme kaybı ve denge bozukluğu olan hastaların genel birimlere başvurması sonucu gerekli araştırmaların yapılması yönünde eğitim içeren bölümdür. Tanı koyarken gerekli bütün bilimsel yöntemlerin öğretildiği ve hastaya kaliteli işitme kazandırabilmesi için gerekli testleri uygulayabilmek amacıyla insan yetiştiren bölümdür. Odiyometri, işitme kaybı şikayetiyle başvurduğunuz Kulak Boğaz Burun doktoru tarafından gerek görülürse size verilen bir sağlık hizmetidir. İşitme kaybınızın seviyesini ölçmek amacıyla sinyal testi uygulanacaktır. Yüksek desibelden düşük desibele doğru ilerleyen bu test siz artık duymamaya başladığınızda, o anda bulunduğunuz desibele göre gerek ilaç gerekse ameliyat kararı verilecektir. Bu testlerde odyometre cihazlarıyla yapılmaktadır.

Odiyometri Hangi Hastalıklara Bakar?

Her türlü işitme kaybı sorunlarıyla ilgili olan hastalıklarla Odiyometri alanı ilgilenir. Kaza sonrası, travma sonrası, doğuştan, ağır darbeler, basınç altında kalmaya bağlı gibi birçok sorun etrafında insanlarda işitme kaybı yaşanabilir. Bu bölüm işitme kaybının nedenlerini ve düzeyini daha detaylı şekilde yürütmek için kurulmuştur. Hastalarla daha yakından ve son teknoloji aletlerle ilerleme kaydeden bu bölüm çoğu insanın yaşam kalitesini arttırmıştır. İşitme testinin bütün aşamalarıyla tek tek ilgilenen sağlık personelleri bu bölümü okumak zorundadır. 2 senelik Meslek Yüksekokullarından mezun personel adayları, bu sağlık alanında hizmet vermeye hazırdırlar. Sadece işitme kaybı değil denge bozukluğu hastalığıyla da ilgilenirler. İnsan dengesi iç kulaktaki sıvılara bağlı olduğundan yine bir kulak rahatsızlığı denge bozulmalarına yol açabilmekte.

Odiyometri Çalışma Alanları Nelerdir?

Devlet ve özel hastanelerin Kulak Burun Boğaz bölümlerinin hepsinde görev alabilirler. Hastalarla sürekli iletişim halinde olmalıdırlar. Bu yüzden işaret dili de öğrenmek zorundalardır. Odyolog, Odyometrist ya da Odiyometri Teknikeri olarak bütün sağlık alanlarında iş bulabilirler. Devlet hastanelerinde çalışabilmek için KPSS puanıyla atanmaları gereklidir. Merkezi alımlarda sınavdan yeterli puanı aldıktan sonra mülakata girmeden direkt olarak işe başlayabilirler. Özel hastanelerin kendi şartlarına göre mülakatları bulunmaktadır o şartlara uygunsanız işe alınabilirsiniz. Genel olarak özetle;

  • Özel Hastaneler
  • Üniversite Hastaneleri
  • Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
  • Devlet Hastaneleri
  • Şehir Hastaneleri
  • Özel Muayenehaneler
  • İşitme Engelliler İçin Eğitim Merkezleri
  • İşitme Cihazı Satan Firmalar

Odiyometri Yeni Uygulamalar?

İşitme kaybı hastalarının evreleri ve zorluk durumları birbirinden oldukça farklıdır. Daha önce hiç duymamış bir insanı bebeğin büyüme sürecinde gibi ele almalısınız. İşitme cihazları takıldıktan sonra iş bitmiyor. Hasta yavaş yavaş konuşma yetisi kazanırken de yardımcı olmak gerekiyor. Bu alanlarda yapılan akıcı konuşma becerisini geliştirmek üzere birçok yeni uygulama söz konusu. Koklear İmplantlar da teknoloji geliştikçe implant üzerinde ki malzeme kalitesi de gün geçtikçe arttırılmakta. İşitme Cihazlarında ki sorunlar nedeniyle hastanın konuşulan sesleri geç algılaması problemleriyle de karşılaşılabiliyor. Bu sorunları gidermek içinde teknolojik çalışmalar her gün yenileniyor. Bilgi aktarımın yoğun ve güncel olduğu Odiyometri bölümünde hasta sağlığı ve günlük yaşamının rahatlığı için yapılan yeniliklerin sürekli takip edilmesi büyük önem taşır.