İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Covid-19'un Vücut Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Dünya çapında toplam Covid-19 vakası sayısı 2,2 milyonu geçti. Yeni korona virüsü SARS-CoV-2'nin yol açtığı hastalık nedeniyle ölenlerin sayısı da 150 bin kişiyi aştı. Ancak şimdiye kadar patologlar, SARS-CoV-2'nin insan vücuduna ne tür bir zarar verebileceğini tam olarak anlamak için mücadele ediyorlar. Onlara göre, akciğerlerin yaralanması sadece başlangıç noktasıdır ve virüsün kalbe ve sindirim sistemine gitme potansiyeli vardır. Aslında, bazı durumlarda, Covid-19'dan iyileşen hastalarda kalıcı hayati organ yaralanmaları bildirilmiştir.

Koku ve Tatlandırıcılar

Birkaç raporda, koku ve tat alma duyusunu kaybeden az sayıda Covid-19 hastası olduğu bulundu. Bazı patologlar, her iki duyunun da kaybının akciğerlerden boğaza yayılan SARS-CoV-2 ile ilgili olduğunu varsayıyorlar. Şu anda, yalnızca İngiltere'nin sağlık otoritesi olan Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), her iki duyunun da kaybını Covid-19'un bir belirtisi olarak resmen sınıflandırıyor.

Akciğer

Solunum sistemi hastalığı olarak Covid-19'dan en çok etkilenen organlar akciğerlerdir. Bir hasta SARS-CoV-2 yaşadığında, akciğerler çeşitli komplikasyonlara eğilimlidir. Bu virüs aynı zamanda bağışıklık sistemine de zarar verir.

SARS-CoV-2'nin akciğerlere yayılması, alveollerin işlevini azaltır ve birçok hasta için nefes almayı zorlaştırır. Bazı araştırmalara göre alveollerde meydana gelen bu hasar, hasta Covid-19'dan kurtulduktan sonra bile devam edebilir. Bazı ciddi vakalarda, bazı hastalar akciğerlerinde yara izleri geliştirerek solunum fonksiyonlarını sonsuza kadar azaltır.

Kalp

Covid-19 ayrıca kalp performansı için bir tehdittir. Kalp hastalığı olan hastalar, Covid-19'a maruz kaldıklarında kalp hastalığından daha fazla komplikasyon riski taşırlar.

Yine de, kalp hastalığı öyküsü olmayan hastaların küçük bir kısmı, Covid-19 nedeniyle kalp hasarı bildirdi. Bilim adamlarına göre bunun üç yaygın nedeni var: Zayıflamış akciğerlere bağlı solunum yetmezliğine bağlı kalp krizi, diğer mikroplarla birlikte enfeksiyon ve vücudun bağışıklık sisteminin neden olduğu görülmüştür.

Karaciğer ve Böbrek

Şiddetli Covid-19'u olan bazı kişiler, daha önce böbrek hastalığı geçmişi olmamasına rağmen böbrek hasarı belirtileri gösterir. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hastalar üzerinde yapılan araştırmalar, hastaların yaklaşık yüzde 30'unun orta veya şiddetli böbrek hasarı olduğunu bulmuştur. Bu yaralanmanın nedeni belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte, bilim adamları bunun, akciğer atakları, aşırı aktif sitokin enzimleri veya böbrekleri hedef alan SARS-CoV-2 hücreleri nedeniyle böbreklere akan oksijen eksikliğinden kaynaklandığını varsaymaktadır.

Ek olarak, bazı Covid-19 hastaları yüksek seviyelerde anormal karaciğer enzimlerine sahip olduklarını bildirdi. Bu enzimin yüksek seviyeleri karaciğere geçici olarak zarar verebilir. Ancak bu belirti sadece ağır Covid-19 hastalarında görülür. Bu karaciğer hasarının, hastalara sert ilaçların sık kullanımı veya aşırı aktif bir bağışıklık sistemi nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir.

Sindirim Sistemi

Covid-19 ayrıca sindirim sistemi üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. Bazı durumlarda, ishal semptomları ve alt sindirim sistemi enfeksiyonu bildirilmiştir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, bazı Covid-19 hastalarının dışkı örneklerinde SARS-CoV-2 RNA'nın varlığını bildirdi, ancak bu hastalar PCR testi ile sağlıklı olarak kategorize edilmiştir.

Ancak bilim insanlarına göre, SARS ve MERS gibi diğer Koronavirüs türlerinin neden olduğu önceki hastalık salgınlarından elde edilen verilere göre dışkı yoluyla bulaşma riski düşüktür.