İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Hava Kirliliği Meme Kanseri Riskini Artırıyor

Kanada’nın başkenti Ottowa’da yapılan araştırmalarda hava kirliliği meme kanserini artırıyor konusu 20 yıl boyunca gözlemlenmiştir. Carleton Üniversitesi Sağlık bilimleri araştırmacısı Dr Paul Villeneuve başkanlığındaki ekip 20 yıl boyunca 90.000 Kanadalı kadını inceledi.

Hava kirliliği meme kanseri riskini artırıyor araştırmaları şunu gösteriyor ki; hava kirliliğinin fazla olduğu bölgelerde yaşayan genç kadınların, hava kirliliği az olan bölgelerde yaşayan kadınlara oranla daha fazla risk altında olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu risk oranın yaklaşık %30 civarında olduğu saptanmıştır. Uzmanlara göre Kanada da yapılan bu araştırmada hava kirliliğin ciddi oranda meme kanseri ile bağlantısı olduğu kadınlar üzerinde yapılan testlerle kanıtlanmıştır.

Hava Kirliliği Meme Kanserini Nasıl Etkiler?

Gelişen teknolojik çağ ile birlikte hava kirliliği oranı dünyada giderek artmaktadır. Yapılan hava kirliliği meme kanserinin nasıl etkiler araştırmalarında hava kirliliğinin ciddi oranda meme kanserini etkilediği görülmektedir. Aslında hava kirliliği sadece meme kanserini değil hemen hemen tüm kanser türlerinde etkili olduğu bilinmektedir.

Uzmanlar hava kirliliğinin başta solunum yolları olmak üzere cilt, göz, sinir sitemi ve ruh sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri görülür. Hatta daha uzun vadede ele alınacak olursa uzmanlar hava kirliliğinin astım, bronşit, zatürree gibi kronik hastalıkları da tetiklediği görülmektedir. Üst solunum yollarından ciğerlere ulaşan kirli hava zamanla yerleşerek hücrelere zarar vermektedir. Solunan bu kirli hava kadınlarda meme kanseri, akciğer kanseri gibi kanser türlerine yol açabilmektedir.

Hava Kirliliği Nasıl önlenir?

Hava kirliliği nasıl önlenir konusu günümüz teknoloji çağı için çok önemlidir. Pek çok hastalığın kaynağı olan hava kirliliği aslında alınan önlemlerle az da olsa etkisi azaltılabilir. Öncelikle sanayi alanında tesislerin baca gazı sınır değerlerine uymaları sağlanmalı. Doğal gaz kullanımı yaygınlaştırılmalı. Kullanılan kalorifer kazanları ve sobalar kriterlere uygun olmalıdır. Kent içinde hava kirliliğinin en büyük kaynağı olan araçlarda egzoz emisyon ölçümleri periyodik olarak yapılmalı ve toplu taşıt kullanımı tercih edilmelidir. Sanayi bölgeleri şehir dışı alanlarda olması ve rüzgâr yönü dikkate alınarak yerleşim sağlanmalıdır. Eğer hava kirliliği bu şekilde önlenirse kadınlarda meme kanseri riski en azından bu konuda azalacaktır.