İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Uyku Bozukluğu Nedir?

Uyku Bozukluğu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Uyku bozukluğu, müdahale edilmediğinde sağlık açısından ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Her canlı için kaliteli bir uyku oldukça önemlidir. Bazı durumlarda uykusuzluk problemlerinin yaşanması son derece doğaldır. Aşırı sıcak havada uyumak oldukça zor olduğu gibi gece nöbeti olan bir işte çalışmakta uyku düzenini ciddi şekilde bozmaktadır. Bunlar geçici süreçlerdir ama bunlar dışında sık sık tekrarlanan uykusuzluk bir hastalığın habercisi olabilir. Uykusuzluk hali trafik kazalarının meydana gelmesine sebep olabileceği gibi daha ciddi sorunlarında ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Uzmanların görüşü en az 8 saat uykunun gerekliliğidir fakat bu süreç her insan için geçerli değildir. Bazı insanlar 5 saat uyku ile gün içerisinde kendini çok iyi hissederken bazıları ise 12 saat uyur ama uykuya doyamaz.

Uyku düzeni kişiden kişiye değişmekle birlikte kaliteli bir uyku insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Uyku bozukluğu yaşayan insanların bu sorunu ortadan kaldırabilmeleri için muhakkak yardım alması gerekmektedir. Uyku insanın enerji depoladığı, bedenini dinlendirdiği, zihni boşalttığı bir zaman dilimidir. Sürekli uykunun bölünmesi ilerleyen dönemlerde iş hayatına, özel hayatına olumsuz bir şekilde yansımaktadır. Uyku bozukluğu sebepleri arasında solunum sıkıntısı da büyük ölçüde etkilemektedir. Uyku sırasında nefes darlığı çeken kişiler sürekli uyanmakta ve nefes almaya çalışmaktadır. Birbirinden farklı sebeplere dayalı çok sayıda uyku bozukluğu vardır.

Uyku Bozuklukları ve Çeşitleri

Uyku bozuklukları, günümüzde birçok kişinin yaşadığı ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durumun yaşanmasında birçok etken bulunmaktadır. Uyku bozukluklarının başında en sık rastlanan uyku apnesi rahatsızlığıdır. Uyku apnesi, kişinin uyku esnasında birden solunum durması yaşamasıdır. Bu durum bazı geceler birden fazla yaşanmakla birlikte tedavi edilmediği takdirde ölüme kadar gidebilmektedir. Bir diğer uyku bozukluğu çeşidi ise aşırı uyku isteği ve gün içerisinde sürekli uyuklamadır. Sürekli uyku halini yaşayan insanların bu durumuna tıp dilinde narkolepsi denmektedir. Uyumama hastalığı (insomnia) ise bir diğer uyku bozukluğu hastalığıdır. Sürekli uykunun bölünmesi, huzursuz bir şekilde yatma, uykuya dalmaya çalışma gibi sorunlar uyumama hastalığının belirtileri arasındadır.

Bir diğer uyku bozukluğu çeşidi ise geceleri bacaklarda karıncalanma ve uyuşma hissidir. Kişi bu durumu yaşadığında sürekli bacaklarını hareket ettirmek ister. Bu durum huzursuz bacak sendromu olarak bilinmektedir ve kişinin uyku kalitesini büyük ölçüde olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Uyku bozuklukları tedavi edilmediği sürece sinsice ilerlemekte ve kişinin yaşam kalitesinde büyük ölçüde düşüş yaşanmaktadır. Uyku bozuklukları yazımızın içerisinde de belirttiğimiz üzere birçok çeşidi bulunan uyku hastalıklarıdır. Kişinin şikâyetlerine göre doktorlar tarafından hangi uyku bozukluğunu yaşadığınız belirlenmektedir. Özellikle solunumu etkileyen uyku hastalıkları oldukça önemlidir. Bu durumu yaşayan kişilerin bir an önce yardım alması ve oksijen tedavisine başlaması gerekmektedir. Uykusuzluk problemlerinin tedavisinden önce buna sebep olan sorunları ortadan kaldırmak oldukça önemlidir.

Uyku Bozuklukları ve Tedavi Yöntemleri

Uyku bozuklukları, tedavi edilmediği takdirde kişinin hayatını büyük ölçüde etkilenmektedir. Kişinin sürekli uyku halinde olması veya tam tersi hiç uyumak istememesi, uyku sırasında solunumun kesilmesi birçok sebep uyku bozukluğuna sebep olmaktadır. Bu hastalıkların türüne göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bazı uyku bozukluğu hastalığı orta veya hafif şiddetli ise doktorun önerisi ile ilaç tedavisine başlanmaktadır. İlaç tedavisi ile birçok hasta eski kaliteli uyku düzenine geri dönebilmektedir. Uykusuzluk problemi uyku sırasında solunumun durması ise bu uyku apnesi hastalığına yol açmaktadır. Kişiye ciddi şekilde zarar vermekle birlikte kişinin gün içerisinde kendini yorgun ve halsiz hissetmesine sebep olmaktadır.

Uyku sırasında üst solunum yollarının çökmesi ve tıkanması kişinin uykusuzluk yaşaması demektir. Bu durumun her gece ve sık olarak tekrarlanması ciddi bir sağlık sorununun var olduğunu göstermektedir. Bu uyku bozukluğu hastalığında en sık tercih edilen tedavi yöntemi uyku cihazları ile kişiye oksijen takviyesi vermektedir. Uyku cihazları sayesinde geceleri rahat uyuyabilir ve gün içerisinde kendinizi yorgun hissetmezsiniz. Bu cihazlar kişinin gece boyunca deliksiz bir şekilde rahat nefes alarak uyumasını sağlamaktadır.