İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Anesteziyoloji Nedir?

Anesteziyoloji, sıklıkla cerrahi operasyonlarda uygulanan bir yöntem olmakla birlikte anestezi bilimi olarak da tanımlanmaktadır. Tam olarak karşılığı ise hissizlik, duygusuzluk anlamını taşımaktadır. Anesteziye her zaman için ihtiyaç duyulmamakla birlikte bazı cerrahi işlemlerde mutlaka uygulanması gerekmektedir. Anestezi hastanın durumuna ve hastalığına göre iki şekilde yapılmaktadır. Daha basit operasyonlarda sadece bölgesel anestezi uygulanırken daha uzun süreli ve ciddi operasyonlarda genel anesteziye ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgesel uygulama cerrahi işlemin uygulanacağı yerde sadece hissizlik oluşmaktadır. Hasta o bölge haricinde vücudunu hissetmektedir ve bilinci de açıktır. Genel uygulamada ise beyin ve merkezi sinir sistemi etkilendiği için hasta baygın durumdadır ve hiçbir şek hissetmemektedir.

Anesteziyoloji, tıp ile ilgili bir bilim dalı olmakla birlikte hastanın ağrısız sızısız ameliyat sürecini geçirmesi için uygulanmaktadır. Bazı hastalar cerrahi işlemlerden fazlasıyla korkmakta hatta panik atak geçirmektedir. Örneğin bir diş çekiminden korkan hasta sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Böyle hastalara bölgesel yerine genel anestezi uygulanabilmektedir. Bu işlem sayesinde hastalar hiçbir sıkıntı yaşamadan ve ameliyat sürecini hatırlamadan işlemlerini olmuş olurlar. Anesteziyi alanında uzman olmayan hiç kimse yapamaz. Anestezi bilimini okumuş ve tıp eğitimi tamamlamış sorumlu kişiler tarafından bu işlem uygulanmaktadır. Anestezi teknikeri, anestezi uzmanı, anestezi hemşiresi ve anestezist meslek grupları bu işlemi yapmakla sorumlu kişilerdir. Bu kişiler anestezi uygulamasının dışında hastanın yaşamsal parametrelerini takip etmekten de yükümlüdür.

Anesteziyoloji Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Anesteziyoloji bilimi oldukça önemli bir tıp dalıdır. Bir hastaya anestezi uygulanmadan önce anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağının araştırılması gerekmektedir. Gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya ne kadar dozda anestezi verilip verilmeyeceği anestezi uzmanları tarafından belirlenmektedir. Doğru dozu ayarlamak hastanın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Anesteziyolojinin yani anestezinin uygulandığı birçok alan bulunmaktadır. Kalp, böbrek, diş, akciğer, karaciğer, bademcik gibi tüm cerrahi işlem gerektiren ameliyatlarda anestezi bölgesel veya genel olarak kullanılmaktadır. Tüm vücudun veya vücudun sadece bir bölümünün duyarsız olmasını sağlayan anestezi sayesinde hastaların cerrahi işlemleri kaygısız ve acısız bir şekilde geçmektedir. Herhangi bir cerrahi işlem öncesi hastanın sağlık durumunun genel değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Anesteziyoloji; damar, göğüs, kalp cerrahisi bölümlerinde, ortopedi, jinekoloji, çocuk cerrahisi, üroloji, göz, beyin ve sinir cerrahisi gibi birçok bölümde sıklıkla tercih edilmektedir. Anestezi öncesi hastaların değerlendirilmesi anesteziye uygun olup olmadığına bakılmaktadır. Kritik ve anestezinin uygun olmadığı durumlarda bölgesel anesteziden de faydalanabilmektedir. Hasta anesteziye uygun değilse olası başka bir hastalığı varsa ilk önce o hastalık tedavi edilip sonrasında anestezi uygulaması yapılabilmektedir. Anestezi işleminin doğru bir şekilde yapılması hayati önem taşımaktadır. Alanında uzman kişiler tarafından uygulanması bu sebeple son derece önemlidir. Çok ciddi ameliyatlar olmadığı sürece günümüzde daha çok bölgesel anestezi uygulanmakta, ameliyat sonrası hastalar günlük hayatlarına devam etmektedir.

Anestezi Solunum Devreleri Nelerdir?

Anestezi solunum devreleri, cerrahi işlem esnasında kullanılan tıbbi ürünlerin genel ismidir. Bu devreler hastaya oksijen vermek, karbondioksiti çıkarmak için kullanılmakla birlikte anestezik maddelerin buğu veya gaz yoluyla hastaya verilmesi için de kullanılmaktadır. Anestezi uygulanan hastalarda bu cihazlar sıklıkla tercih edilmektedir. Solunum devrelerinin birbirinden farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. Neonatal başta olmak üzere yetişkin ve pediatrik hasta alternatifleri mevcuttur. Solunum devreleri anestezi gaz veya buharı veren cihaza takılan hortum anlamına gelmektedir. Kişinin isteğine göre farklı farklı uzunluklara sahip olan bu hortumlar sayesinde hastaya gerekli oksijenle birlikte anestezi uygulaması da kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Tıbbi cihaz firmaları birçok farklı özelliklere sahip solunum devreleri aparatlarını hastaları için özel olarak hızlı bir şekilde temin etmektedir. Anestezi solunum devreleri dışında kişilerin isteklerine göre birbirinden farklı hortum seçenekleri ile birlikte hortum askısı, valfli su tutucu, sıcaklık ve basınç ölçüm portları içeren Y konektör gibi aparatlara sahip birçok solunum devresi de mevcuttur.