İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Nebulizatör Nedir?

Nebulizatör Nedir? Nebulizatör Cihazı Ne İşe Yarar?

Nebulizatör, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve rahat bir şekilde solunum alınmasını sağlayan cihazlardır. Bu cihaz, solunum yollarını açmak için kullanılan sıvı formdaki ilaçları küçük parçacıklara ayırarak buhar haline getirmektedir. Böylelikle nefes almakta sıkıntı çeken hastalar çok daha rahat nefes alabilmektedir. Solunum rahatsızlıkları tedavisinde bu cihaz için özel olarak üretilen ve nebül ismiyle bilinen ilaçlar kullanılmaktadır. Cihaz bu ilaçları buhar haline getirerek hastanın akciğerlerine girmesini sağlamaktadır. Böylelikle solunum yolları her zaman açık olmakta ve hasta solunum işlevini rahat bir şekilde yapabilmektedir. Bu cihaz, yetişkinlerde olduğu gibi solunum sıkıntısı yaşayan küçük çocuklarda da kullanılmaktadır.

Cihaz içerisinden çıkan ilacın yüksek seviyede olması oldukça önemli olmakla birlikte nebulizatör damlacıkları da küçük çapta olmalıdır. Cihazdan çıkan ve solunum yollarını açmaya yarayan ilacın hastanın akciğerine dağılımı oldukça önemlidir. Cihazdan çıkan ilacın ortalama 5-10 dakika içerisinde akciğerlere dağılması gerekmektedir. Solunum rahatsızlığı olan birçok hastanın tedavisinde sıklıkla tercih edilen nebulizatör cihazının doğru kullanılması hastanın daha rahat etmesini sağlamaktadır. Bu cihazlarda maske ve ağızlık ile beraber kullanılmaktadır. Ağır solunum rahatsızlığı olmayan kişilerin tedavisinde son derece olumlu etkileri olmaktadır. Doktorlar tarafından belirlenen sıvı ilaçlar ile birlikte kullanılan bu cihaz, hastaya nefes alma konusunda büyük fayda sağlamaktadır.

Nebulizatör Cihazı Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?

Nebulizatör cihazı, solunumda sıkıntı yaşayan hastaların tedavisinde kullanılan pratik bir solunum cihazıdır. Belirli sıvı ilaçlar ile birlikte kullanılan bu cihaz sayesinde nefes darlığı çeken hastalar çok daha rahat nefes alabilmektedir. Bu cihaz birçok hastalığın tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Astım
  • Astım ve kronik bronşit
  • Kistsel fibroz
  • Kronik obstruktif akciğer rahatsızlıkları
  • Akut astım
  • Solunum enfeksiyonları
  • Pnomoni
  • Spesifik ve non spesifik akciğer hastalıkları
  • Koah

Gibi birçok solunum hastalığının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Küçük çocukların solunum yolları tedavisinde de sıklıkla tercih edilen bu cihaz, doktor reçete ettiği takdirde ev ortamında da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Nebulizatör cihazı ayrıca uyku esnasında da rahat bir şekilde kullanılmaktadır. Cihazın hasta üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Tek başına kullanılabileceği gibi yüksek dozda ilaçlar ile birlikte de kolay bir şekilde kullanılmaktadır. İçerisinde ilaç harici farklı bir madde bulunmadığından hastaya garip bir tat vermez. Ayrıca cihaz kullanımı süresi boyunca hastanın akciğerlerine buhar yolu ile dağılan ilacın hasta üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu tür cihazların kullanım süresi hastanın yaşına göre değişiklik göstermektedir. Kimi hastalarda tedavi süresi kısa veya uzun iken kimi hastalarda ömür boyu kullanım olabilir. Daha ciddi solunum problemlerinde ise diğer solunum cihazlarından destek alınması gerekmektedir.

Nebulizatör Cihazının Kullanımı

Nebulizatör cihazı kullanımının bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Küçüğünden büyüğüne her yaşta solunum sıkıntısı yaşayan kişiler doktor tarafından önerildiği takdirde rahat bir şekilde bu cihazı kullanabilir. Cihazın doğru bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. Ayrıca solunum problemi ileri derecede olmayan hastalar, cihaz içerisine tuzlu su koyabilir veya saflaştırılmış su koyarak da rahatlıkta kullanabilmektedir. Cihazın rahat bir şekilde kullanılabilmesi için yüze uygun maske seçiminin yapılması gerekmektedir. Çocuklarda ise yaşlarına uygun maskeler arasından seçim yapılmalıdır. Cihazı kullanmadan önce ellerinizi bol sabun ve su ile yıkamanız son derece önemlidir. Sonrasında cihaz, maske ve sıvı ilaç haznesi birbirleri ile birleştirilerek, cihazın buhar çıkış yerine takılır. Her şey ayarlandıktan sonra maske hastanın yüzüne takılır ve cihaz çalıştırılır. Nebulizatör işlemi bittikten sonra ise maske yüzden çıkarılarak yüz güzel bir şekilde bol su ile yıkanır. Cihazı kullanırken oturur pozisyonda olmanız sizin daha rahat nefes alabilmenizi sağlayacaktır.