İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi, uyku esnasında kişinin istem dışı solunumunun durması anlamına gelmektedir. Uyku hastalıklarının başında gelen uyku apnesi, müdahale edilmediği takdirde ani kalp krizlerine, solunum durmalarına ve ölüme bile sebep olmaktadır. Bu hastalığı günümüzde birçok kişi yaşamaktadır. Bu hastalık uyku sırasında yaşandığı için kişi bu durumu bertaraf edebilir ama sık sık yaşanan bir durum olduğunda acil yardım alınması gerekmektedir. Uyku sırasında kişi birkaç saniye kadar boğulmuş hissine kapılır ve bu durum sonrası kandaki oksijen seviyesi aniden düşer. Sonrasında da beyin otomatik olarak kişiye solunumun durduğunu belirtmek için vücudu uyandırır. Kişi uyandığında nefes almaya çalışır ve bir süre sonra tekrardan nefes almaya başlar.

Uyku apnesi sorunu olan insanların uyku düzeni zaman içerisinde git gide bozulur. Sık sık uykularından uyanmak zorunda kalırlar. Yeteri kadar uyuyamayan insanlar gün içerisinde kendilerini hep halsiz ve yorgun hissetmektedir. Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uykuyu yeterince alamama, sık sık uyanma, konsantrasyon eksikliği, horlama, kalp ritim bozukluğu, ağız kuruluğu, yüksek tansiyon, sinirlilik, hafıza sorunları gibi problemler bu hastalığın başlıca belirtileri arasında yer almaktadır. Bazı kişiler gece birden fazla uyandıklarını dahi hatırlayamayabilir. Bu durum ilerledikçe daha ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu saydığımız belirtileri yaşayan kişilerin muhakkak bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Uyku Apnesi ve Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesi günümüzde çoğu insanın yaşadığı bir hastalık haline gelmiştir. Uyku apnesi tedavisi zamanında yapılmalıdır. Kişinin aşırı kilolu olması, üst solunum yolu hastalıkları, madde bağımlılığı, ilaç kullanımı, geniz etinin büyümüş olması, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır. Hava yollarında meydana gelen daralmalar ve kapanmalar uyku esnasında kişinin solunumunun durmasına sebep olmaktadır. Kesin bir teşhis için uyku testinin yaptırılması gerekmektedir. Bu test uyku laboratuarlarında yapılabileceği gibi kişi eğer dilerse evinde de yapabilir. Testin uygulanışı ise kişinin uyumadan yaklaşık 1 saat kadar önce vücuduna elektrotlar bağlanması ile gerçekleşmektedir. Bu elektrotlar ortalama 6-7 saat kadar kesintisiz kayıt yapabilme özelliğine sahiptir.

Ortalama 4 saatlik bir kayıt testin doğru sonuç çıkarması için yeterli bir süredir. Uyku apnesi tedavisi, bu testlerin sonucuna göre doktorlar tarafından belirlenmektedir. Kişi uyku esnasında beşten fazla solunum durması atakları geçiriyorsa uyku apnesi hastalığından söz edilebilmektedir. Uygulanan tedavi yöntemleri bireyin apne çeşidine göre farklılık göstermektedir. Eğer kişinin yaşadığı bu durum geniz eti, küçük dil gibi durumlardan kaynaklı ise cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra uyumadan önce ağır yemek yemekten kaçınmak, spor ve egzersiz yapmak, horlama sorunu varsa bu durumu düzeltmek, yan pozisyonda yatmak gibi basit önlemlerle uyku bozukluklarının önüne geçilebilmektedir.

Uyku Apnesi Cihazları

Uyku apnesi cihazları, uyku esnasında solunumu duran ve boğulma hissi yaşayan kişilerin daha kaliteli uyumasını sağlayan cihazlardır. Bu cihazlar CPAP (hava makinesi) ismi ile bilinmektedir. Bu cihazlar bir maske yardımı ile uykusunda solunum durması yaşayan kişilere hava vermektedir. Tabi ki verilen hava basıncı değeri uyku apnesinin derecesine göre doktorlar tarafından belirmektedir. Cihaz kişinin uyuduğu sürece boyunca çalışmakta ve böylelikle solunum durması gibi durumların önüne geçilmektedir. Kişi böylelikle uykusuzluk problemleri çekmez ve yaşam kalitesi de yükselmiş olur. Ayrıca bu cihaz sayesinde kişide horlama gibi bir problem varsa bu probleminde önüne geçilmiş olmaktadır. CPAP dışında BPAP isimli cihaz da uyku apnesinin tedavisinde kullanılan bir diğer cihazdır. Bu cihazlarda yüksek ve düşük olmak üzere toplam iki farklı hava basıncı ayarı bulunmaktadır. Bu ayarlar bireyin soluk alıp vermesine göre ayarlanmaktadır.

Uyku Apnesi Cihazı Maskeleri

Uyku apnesi cihazı maskeleri, uyku esnasında solunumu aniden duran kişilerin tedavisinde kullanılan bir aparattır. Tek başına değil uyku apnesi cihazı ile birlikte kullanılmaktadır.

Uyku apnesi cihazı maskeleri birçok farklı özelliğe sahip olduğundan kişiye uygun olanı seçilmelidir. Maske seçiminde oldukça titiz davranılmalıdır. Hastanın kişisel ihtiyaçlarına uygun olması son derece önemlidir. Çünkü asıl görevi yapan oksijen veren maskedir. Gece boyunca hastanın yüzünde kalması gereken bu maskelerin hastanın yüzü ile uyumlu olması gerekmektedir.

Uyku apnesi cihazı maskeleri sayesinde kişi uyku esnasında horlama ve solunum durması gibi problemlerle karşılaşmadan çok daha kaliteli bir uyku çekecektir. Böylelikle gün içerisinde kendini çok daha rahat hissedecek ve daha zinde olacaktır.