İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Bronşit ve Zatürre

Bronşit

Bronşitin ateşsiz ve basit olanından, çok önemli olanına kadar birçok çeşidi vardır. Bronşit, soğuk algınlığının bronşlara yayılması demektir. Genellikle öksürük sıktır. Çocuk nefes alırken bir hırıltı işitilir ve elinizle göğsüne dokunduğunuzda balgamın titreşimlerini hissedebilirsiniz.

Öksürüğün pek sık olmadığı ateşsiz ve hafif bir bronşit basit bir nezleden farksızdır. Eğer çocuk iştahını kaybeder, sık sık öksürür ya da ateşi otuz sekizin üstüne çıkarsa, hemen doktora başvurmalısınız.

Zatürre

Çoğunlukla, birkaç gün süren soğuk algınlığı belirtilerinden sonra ortaya çıkar ama ansızın da belirebilir. Ateş otuz dokuza yaklaştığı, nefes sıklaştığı ve öksürük olduğu zaman za türreden şüphelenebilirsiniz. Başlangıçta kusma görülür. Küçük çocuklarda havale de olabilir. Tedaviye erken başlanırsa, günümüzün ilaçlan zatürreyi hemen yenmektedir.

Sinüzit

Sinüsler, burnu saran kemikler içindeki boşluklardır. Her sinüs, küçük bir delik yoluyla burunun içiyle temas eder. Mak sillar sinüsler, yanak kemikleri içindedir. Frontal sinüsler, alında, kaşların hemen üzerindedir. Etmoit, burun kanalları arkasındadır. Maksillar ve etmoit sinüsler, hayatın ilk yaşlarında oluşan tek yegane kanallar olduklarından bu çağlarda yalnız onlar iltihaplanır. Frontal ve sefenoid kanallar altı yaşından sonra yavaş yavaş gelişir. Burunda ağır ve uzun bir nezle olduğu zaman, iltihabın, çeşitli sinüs boşluklarına yayılması ihtimali vardır.

Sinüs iltihaplan genellikle basit nezlelerden daha uzun sürerler. Zira kapalı olduklarından iltihap, akma fırsatını bulamaz.

Bazı sinüzitler çok hafiftir ve varlıklarını burnun arkasından boğaza doğru inen hafif bir akıntı şeklinde gösterirler. Bu bazen, çocuğun sabahları ve yattığı zaman öksürmesine sebep olur. Beri yandan ateşli ve ağrılı olan ağır sinüzitler de vardır. Doktor sinüzitten şüphe ettiği zaman, çocuğun burun bölgesinin ya röntgenini alır ya da karanlık bir odada sinüslere ışık tutarak onlan iyice gözden geçirir. Duruma göre, burun damlası, kompres ya da çeşitli ilaçlar kullanılır.

Doktor hangi yolu tutarsa tutsun, çocuğun genel bakımını da ihmal etmemek gerekir. Sinüzit ilerlemiş bir nezleden başka bir şey değildir. Bu yüzden, çocuğu tıpkı nezlede olduğu gibi, bütün gün aynı sıcaklığı muhafaza eden nemli bir odada tutarak tedaviye yardımcı olabilirsiniz. Birçok sinüzit, basit nezlelere önem verilmemesinden doğar.

Anjin

Gerçek bademcik enfeksiyonları, çocuğu çok rahatsız eden hastalıklardır. Birkaç gün çocuğun ateşi düşmez ve vücudunda kırıklık hisseder. Baş ağrısı ve kusma da sık sık görülür. Bademcikler kırmızı ve şiştir. Birkaç gün sonra üstlerinde beyaz lekeler belirir. Büyük çocuk yutkunmasına engel olacak kadar ileri bir boğaz ağrısından şikayet eder. Küçük çocuklar ise, boğaz ağrılarından şaşılacak derecede az rahatsız olurlar.

Çocuk bademciklerinden şikayet ettiği zaman doktora baş vurulmalıdır. Boyun bezeleri şişer ve hastalık geçtiği halde çocuğun ateşi alçak da olsa devam eder ve keyfi yerine gelmezse yataktan çıkmasma müsaade etmeyiniz.

Değişik mikroplar tarafından meydana getirilen çeşitli boğaz enfeksiyonları vardır. Bunlar için genel olarak farenjit terimi kullanılır. Birçok kimse nezlenin başlangıcında boğaz ağrısı hissederler. Genellikle, çocuğu hastalığın başında muayene eden doktor, boğazının biraz kırmızı olduğunu söyleyecektir. Çocuğun boğazı ağrıyabilir de ağrımayabilir de… Bu çeşit rahatsızlıklar genel olarak çabuk geçerler.

Ne var ki, hastalık tamamen geçene kadar çocuk dışarı çıkmamalıdır. Ateş yüksek ya da çocuk rahatsızsa mutlaka doktor çağırılmalıdır.

Beze Şişmeleri

Boğazın iki yanında, yukarıdan aşağı doru sıralanmış olan lenf bezleri hafif ya da ağır herhangi bir boğaz rahatsızlığından ötürü enfekte olur ve şişerler. En sık rastlanan sebep anjindir. Ya anjin sırasında ya da hastalık geçtikten bir iki hafta sonra şişerler.

Boğaz iltihaplarından sonra, boyun bezlerinin şişkinliği haftalar hatta aylarca devam edebileceğinden merak edilecek bir şey yoktur. Bezlerin şişmesine, diş iltihaplan da sebep olabilir. Her ne sebeple olursa olsun, bezler şişince ve ateş otuz sekiz derecenin üstüne çıkmışsa doktora başvurulmalıdır. Ama eğer doktor çocuğu sağlıklı bulursa, bezlerin şiş olmasının hiçbir önemi yoktur.