İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Prostat Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar torbasında yer alan prostat bezi birçok işleve sahiptir. Özellikle üreme görevi yapan bu bez salgı bezi olarak bilinmektedir. İdrar içinde yer alan bez idrar oluşumunda önemli etkiye sahiptir. Erkeklerin yaş ve diğer faktörlerine bağlı olarak prostat büyümeye başlayabilir. Bazen bu büyüme durumu erkeklerin idrar torbasının içine veya dışına doğru olabilir.

Büyüme faktörü ile beraber idrar tutamama ve sıklıkla idrara çıkma meydana gelmektedir. Sağlıklı bir prostat bezi sperm üretmek ve bu sıvıyı korumak amacı ile oluşmaktadır. Prostat tedavisi için doktor üzerinden destek alınması gerekmektedir. Doktor muayenesi ile ilaç tedavisi ve hasta takibi tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Hastanın prostatı ne derece ileride olduğu, tuvalete çıkma akışkanlığı için düzenleme yapılır. İlaç tedavisi her zaman ilk başta verilir. Genellikle hastaya ameliyat öncelikli durumlarda önerilmez. Alfa bloker isimli ilaçlar prostatın oluşturduğu tıkanma durumunu en aza indirecektir.

Büyümeyi azaltan 5 alfa redüktaz inhibitörleri de oldukça etkilidir. Bu ilaçlar özellikle prostatın büyümesine göre tercih edilmektedir. Özellikle bireyleri geceleri rahatsız eden bu idrara çıkma olayı oldukça kötüdür. Bu durumu düzeltmek için başka ilaçlar hastaya önerilebilir.

Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Erkeklerin sıklıkla yaşadığı prostat sorunu ilerleyen durumlarda ameliyat edilebilir. Prostatın için iki çeşit ameliyat yer almaktadır. Açık ve endoskopik ameliyat olarak hastaya uygulanabilir.

Günümüzde açık ameliyat çok şık olmamakla beraber, kapalı ameliyatın çeşitleri yer almaktadır. Penis üzerinden yapılan kapalı ameliyat, parça çıkarma ile yapılmaktadır. Prostatın iç kısmında yer alan parçalar çıkarılır. Lazer yardımı ile prostat içinde yer alan doku buharlaştırılır.

Prostat Ameliyatı Ne Kadar Sürmektedir?

Zorlu bir ameliyat olarak bilinen prostat ameliyatı yaklaşık olarak 1 ya da 1 buçuk saat sürmektedir. Ameliyat sonrası hastaya sonda takılmaktadır. Esasında prostat ameliyatlarında kullanılacak teknik ve yöntemler ameliyatın süresini de doğrudan etkilemektedir.

Günümüzde sıklıkla tercih edilen yöntemlerse monopolar ya da bipolar teknolojilerinin kullanıldığı yöntemlerdir. Bu tarz operasyonlar sonrasında hasta 2 – 3 gün sonra normal hayatına devam etmektedir.